Herunder kan du læse om, hvordan lokalplanen forholder sig til anden relevant planlægning.
Landsplandirektivet Fingerplan 2019 omfatter alle hovedstadsområdets kommuner og udgør det overordnede grundlag for kommunernes planlægning af byudvikling, byomdannelse, grønne kiler, trafikanlæg m.m.
Lokalplan 416.2 er beliggende indenfor ”byfingrene” i Fingerplan 2019. Lokalplanen har til formål at sikre, at området udvikles som boligområde og medfører ikke ændringer, der er i uoverensstemmelse med Fingerplan 2019.
Området er omfattet af kommuneplanens bestemmelser for rammeområde 416A Cordozasvinget Nord, som udlægger området til erhvervsformål eller boligformål. Således kan der enten etableres erhvervsområde eller boligbebyggelse..
Herudover gælder også de generelle rammer, som findes i kommuneplanens rammer for lokalplanlægning. Desuden indeholder kommuneplanen også retningslinjer for skiltning, som danner grundlag for bestemmelser om skiltning i denne plan.
I 2024 godkendte Byrådet kommuneplantillæg nr. 7., der giver mulighed for, at der opføres etageboliger i 2 etager i den sydøstligste del af området mod Jersie Strandvej. Derudover gives der mulighed for opførelse af bebyggelse med et etageareal på maks. 11.160 etagekvadratmeter, svarende til en bebyggelsesprocent på ca. 53,5.
Tæt-lav boliger må opføres i maks. 2 etager og 8,5 meter, mens etageboliger må opføres i maks. 5 etager. Bebyggelsen kan opføres i maks. 2 etager mod nord og øst og gradvist stigende til maks. 5 etager mod den sydvestlige afgrænsning.
Mindst 20 % af området skal udlægges til rekreativt, grønt fællesareal, eventuelt med klimatilpasningstiltag (fx. regnvandsbassiner). Der skal i tilfælde af anvendelse til boligformål sikres afskærmning mod erhvervsområdet syd for rammen.
Kommuneplantillægget kan ses her.
Lokalplanområdet ligger inden for et område med drikkevandsinteresser, hvilket betyder at der skal tages hensyn til grundvandet. Der må som hovedregel ikke ske arealanvendelse, som udgør en fare for forurening af grundvandet, inden for områder med drikkevandsinteresser. Bestemmelserne i Lokalplan 416.2 vurderes ikke at være i strid med dette.
Med endelig vedtagelse af Lokalplan 416.2 ophæves den hidtil gældende Lokalplan 416.1 for den del, der er omfattet af lokalplanområdet.
Lokalplan 703.1 Forbud mod spillehaller aflyses ved vedtagelse af denne lokalplan for det område som Lokalplan 416.2 omfatter, idet bestemmelse § 3.7 om forbud mod spillehaller er indarbejdet i nærværende lokalplan.
Desuden aflyses Lokalplan 704.1 Butiks- og erhvervsskiltning med vedtagelse af Lokalplan 416.2 idet der henvises til bestemmelse § 7.7 om skiltning inden for lokalplanområdet.
Kystnærhedszonen
Lokalplanområdet ligger inden for kystnærhedszonen, hvorfor der skal redegøres for lokalplanens eventuelle visuelle konsekvenser. Lokalplan 416.2 med tilhørende kommuneplantillæg nr. 7 giver mulighed for boligbebyggelse i op til 5 etager. Bebyggelsen vurderes ikke at medføre en afgørende visuel ændring af den eksisterende bebyggelse langs kystlinjen, da byggeriet maksimalt må opføres i 5 etager og da der i umiddelbar nærhed er opført boligbebyggelsen Green Hills i op til 9 etager.
Figur 10 - Visualisering fra kysten
Natura 2000-områder
Natura 2000-områder, EU’s naturbeskyttelsesdirektiver, fuglebeskyttelsesdirektivet og habitatdirektivet pålægger EU's medlemslande at bevare en række arter og naturtyper, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene.
Det skal ske ved at udpege særlige områder, hvor disse arter og naturtyper er beskyttede. Habitatområderne og fuglebeskyttelsesområderne udgør tilsammen Natura 2000-områderne. Det er myndighedens ansvar at sikre sig, at der er tilvejebragt tilstrækkelige oplysninger til at afgøre, om planen kan skade et Natura 2000-område.
De nærmeste Natura 2000-område ligger ca. 300 meter øst for området (Ølsemagle Strand og Staunings Ø) og ca. 5 km. nordvest for området (Gl. Havdrup Mose). På grund anvendelsen af området, som planforslaget vedrører, vurderes det, at gennemførelse af planen ikke vil påvirke Natura 2000-området væsentligt. Resultatet af screeningen medfører, at der ikke skal foretages en egentlig Natura 2000 konsekvensvurdering.
Bilag IV-arter
Bilag IV i EU's habitatdirektiv indeholder en liste over udvalgte dyre- og plantearter, som medlemslandene er forpligtet til generelt at beskytte, både inden for og uden for Natura 2000-områderne. Det handler bl.a. om forbud mod ødelæggelse af yngle/rasteområder og mod at forstyrre fugle på reder.
Området som planforslaget omfatter, anvendes til erhverv og består mestendels af bebyggede og befæstede arealer, med kun mindre arealer hvor der er beplantning i form af krat og mindre træer. Der er således ingen naturarealer, beplantninger af væsentlig udstrækning eller lignende.
Det vurderes derfor, at området ikke benyttes som yngle- eller rasteområde for plante- eller dyrearter på habitatdirektivets bilag IV. Det kan dog ikke udelukkes, at området sporadisk benyttes af flagermus som enten fødesøgningsområde langs bebyggelsen, eller at bygningerne benyttes som overvintrings- eller sommerresidens for arter af flagermus. Det vurderes dog samlet, at planområdet enten ikke benyttes af flagermus overhovedet, eller at det udgør et uvæsentligt yngle- eller rasteområde for arter af flagermus.
Målsætningerne i Solrød Kommunes boligpolitik omfatter bl.a. at der skal være variation i boligudbuddet, både hvad angår boligstørrelser og forholdet mellem ejer- og lejeboliger. Desuden skal nye boligområdet udvikles med fokus på bæredygtighed.
Lokalplanen giver mulighed for både tæt-lave boliger i form af rækkehuse og etageboliger og taler dermed ind i boligpolitikken. Derudover har Solrød Kommunes Byråd besluttet, at projektet, som skal opføres inden for lokalplanområdet skal certificeres til minimum DGNB Guld.