Tillæg nr. 4 Vand- og naturprojekt Solrød Bæk

PDF

Se pdf af kommuneplantillæg nr. 4 her. 

Baggrund og formål

Byrådet besluttede den 22. juni 2022 at igangsætte arbejdet med et kommuneplantillæg for at muliggøre etablering af et nyt naturområde langs Solrød Bæk mellem Havdrup og Solrød Landsby.
Forud for udarbejdelsen af forslaget til kommuneplantillæg nr. 4 har Solrød Kommune indkaldt til idéer og forslag i perioden den 9. august - 6. september 2022.

Offentlig høring
Forslag til kommuneplantillæg nr. 4 har været i offentlig høring i perioden fra den 20. juni til den 15. august 2023, begge dage medregnet.

Redegørelse

Natura 2000
Natura 2000‐områder EU’s naturbeskyttelses‐direktiver, fuglebeskyttelsesdirektivet og habitatdirektivet pålægger EU's medlemslande at bevare en række arter og naturtyper, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU‐landene. Det skal ske ved at udpege
særlige områder, hvor disse arter og naturtyper er beskyttede. Habitatområderne og fuglebeskyttelsesområderne udgør tilsammen Natura 2000‐områderne. Det er myndighedens ansvar at sikre sig, at der er tilvejebragt tilstrækkelige oplysninger til at afgøre, om planen kan
skade et Natura 2000‐område.

Natura 2000‐området Ølsemagle Strand og Staunings Ø ligger i en afstand på 3,5 km og Natura 2000‐området Gl. Havdrup Mose ligger i en afstand på 1,5 km. Alene på grund af afstanden vurderes det, at gennemførelse af planerne ikke vil påvirke Natura 2000-områderne væsentligt. Resultatet af miljøscreeningen for planforslagene medfører, at der ikke skal foretages en yderligere miljøvurdering.

Bilag IV‐arter
Bilag IV i EU's habitatdirektiv indeholder en liste over udvalgte dyre‐ og plantearter, som medlemslandene er forpligtet til generelt at beskytte, både inden for og uden for Natura 2000‐områderne. Det handler bl.a. om forbud mod ødelæggelse af yngle/rasteområder og mod at forstyrre fugle på reder.

Der er ikke fundet Bilag IV-arter i projektområdet. Det vurderes, at det fremtidige skov- og naturområde kan føre til, at området fremover kan benyttes som yngle‐ eller rasteområde for plante‐ eller dyrearter på Habitatdirektivets bilag IV.

Ændringer med dette kommuneplantillæg

Ændringerne i forhold til Kommuneplan 2021 består udelukkende af en ændring af retningslinjekortene for følgende temaer:

  • Skovrejsning
  • Potentielle økologiske forbindelser
  • Særligt værdifuldt landbrugsområde
  • Bevaringsværdig kulturmiljø
  • Perspektivarealer til boliger

Nedenfor er beskrevet de enkelte ændringer i hvert retningslinjekort

Skovrejsning
Det meste af projektområdet er i Kommuneplan 2021 udpeget som område, hvor skov er uønsket. Dette skyldes dels områdets status som landbrugslandskab, dels at dele af området ligger i den statslige arealreservation transportkorridoren. Området, hvor skov er uønsket indskrænkes og ændres til 'neutralt område'. Inden for neutrale områder kan der plantes skov ud fra en konkret vurdering.

Udpegninger for skovrejsning ifølge Kommuneplan 2021 Udpegninger for skovrejsning i Kommuneplantillæg nr. 4
Skovrejsningskort fra Kommuneplan 2021

Potentielle økologiske forbindelser
I Kommuneplan 2021 er der udpeget en potentiel økologisk forbindelse langs med Solrød Bæk. Den potentielle økologiske forbindelse udvides, så den fremover dækker en stor del af de områder, hvor der skal være skov eller anden natur. Herved udvides arealet for den potentielle økologiske forbindelse betragteligt. Det kan overvejes at udvide den økologiske forbindelse yderligere i forbindelse med senere kommuneplanrevisioner. De potentielle økologiske forbindelser indgår i Grønt Danmarkskort (retningslinje 3.4.5 i Kommuneplan 2021-2033) og retningslinjerne for dem er fortsat gældende. Det gælder derfor fortsat, at byggeri samt anlæg og ombygning af veje mv. så vidt muligt skal undgås, så der på sigt er mulighed for, at skabe en permanent økologisk forbindelse.

Udpegninger for potentielle økologiske forbindelser ifølge Kommuneplan 2021 Udpegninger for potentielle økologiske forbindelser Kommuneplantillæg nr. 4

Særligt værdifuldt landbrugsområde
Den fremtidige anvendelse som naturområde samt forbuddet mod brug af pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder langs Solrød Bæk påvirker området status som 'særligt værdifuldt landbrugsområde'. Udpegningen tilpasses derfor til projektområdet. Desuden udgår arealer af udpegningen nærmest Havdrup By ved Ørnesædevej for at give mulighed for fremtidig byudvikling.

Udpegninger for særligt værdifuldt landbrugsområde ifølge Kommuneplan 2021 Udpegninger for særligt værdifuldt landbrugsområde i Kommuneplantillæg nr. 4

Bevaringsværdigt kulturmiljø
Området er en del af det bevaringsværdige kulturmiljø i form af store, åbne, sammenhængende landbrugslandskaber. I og med at området fremover ikke har samme landbrugsmæssige værdi, da der ikke må anvendes pesticider, tilpasses temaet for det bevaringsværdige kulturmiljø. Området syd for Solrød Bæk vil fortsat fremstå med en karakteristisk kamudstykning med tilbagetrukne gårde, som er synlige fra Tykmosevej. Den nye tilpasning er afgrænset på baggrund af de eksisterende markskel i landskabet. Desuden udgår mindre arealer af udpegningen nærmest Havdrup By ved Ørnesædevej for at give mulighed for fremtidig byudvikling.

Udpegninger for bevaringsværdigt kulturmiljø ifølge Kommuneplan 2021 Udpegninger for bevaringsværdigt kulturmiljø i Kommuneplantillæg nr. 4

Perspektivareal til boligudvikling
Perspektivarealet til boligudvikling på matrikelnr. 8a øst for Ørnesædevej i Havdrup indskrænkes, så det følger udpegningen for potentiel økologisk forbindelse. Dette skyldes, at et areal ikke kan anvendes til både boligudvikling og naturområde i form af skov.

Udpegning for perspektivareal til boligudvikling ifølge Kommuneplan2021 Udpegning for perspektivareal til boligudvikling i Kommuneplantillæg nr. 4

Resultat af høring

Kommuneplantillægget var i høring i perioden fra den fra den 20. juni til den 15. august 2023, begge dage medregnet.
I høringsperioden indkom 4 høringssvar til kommuneplantillægget. Høringssvarene har givet anledning til følgende ændringer:

  • Området for 'potentielle økologiske forbindelser' justeres, så der fortsat er mulighed for byudvikling på perspektivarealet (matr.nr. 8a) ved Ørnesædevej.
  • Perspektivarealet til byudvikling justeres, så det fremtidige naturareal langs Solrød Bæk ved Ørnesædevej muliggøres.
  • Bevaringsværdigt kulturlandskab og særlig værdifuldt landbrugsområde tilpasses, så der fortsat er mulighed for byudvikling ved Ørnesædevej.
  • Redegørelse til Kommuneplanens retningslinje 3.4.5 (Grønt Danmarkskort) suppleres med følgende tekst: "Matr.nr. 8a er udlagt til perspektivareal til boligudvikling. I forbindelse med fremtidig boligudvikling skal der etableres 0,93 hektar skov, som er sammenhængende med den skov, som etableres inden for udpegningen for 'potentielle økologiske forbindelser'. En fremtidig kommuneplanramme for matr.nr. 8a skal indeholde dette krav, så dette sikres videreført i lokalplanlægningen."

De dele af perspektivarealet ved Ørnesædevej, der udpeges til 'potentielle økologiske forbindelser', vil ikke længere kunne anvendes til boligudvikling. Udpegningen er dog afgørende for Vand- og Naturprojekt Solrød Bæk, der forudsætter 4,13 hektar skov på matriklen. I kommuneplantillægget udpeges 3,2 hektar til 'potentielle økologiske forbindelser', hvilket sikrer minimum 75 meter skov vest for Solrød Bæk. De resterende 0,93 hektar skov kan placeres fleksibelt og skal fastlægges i forbindelse med den fremtidige lokalplanlægning for området. Afgrænsningen af 'potentielle økologiske forbindelser' baserer sig på en skovfaglig vurdering fra Naturstyrelsen.

Retningslinjer

Der tilføjes en retningslinje til retningslinje 3.4.5 (Potentielle økologiske forbindelser)i Kommuneplan 2021-2033:

"Matr.nr. 8a er udlagt til perspektivareal til boligudvikling. I forbindelse med fremtidig boligudvikling skal der etableres 0,93 hektar skov, som er sammenhængende med den skov, som etableres inden for udpegningen for 'potentielle økologiske forbindelser'. En fremtidig kommuneplanramme for matr.nr. 8a skal indeholde dette krav, så dette sikres videreført i lokalplanlægningen."

Øvrige retningslinjer for de enkelte temaer i dette kommuneplantillæg bibevares i Kommuneplan 2021-2033.

Miljøvurdering

I henhold til Lov om miljøvurdering af planer, programmer og af konkrete projekter (VVM) jf. lovbekendtgørelse nr. 4 af 3. januar 2023 skal kommunen gennemføre en miljøvurdering, hvis en given plan må antages at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet.
Som hovedregel er planer, der fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser til projekter, omfattet af lov om miljøvurdering, og disse planer skal derfor “screenes”, dvs. at der skal gennemføres en kort, indledende vurdering af, om der skal gennemføres en egentlig
miljøvurdering.

Ud fra “screeningen” beslutter Byrådet, om en plans påvirkning på miljøet har en karakter og et omfang, der kræver, at der skal gennemføres en egentlig miljøvurdering. Forslag til kommuneplantillæg nr. 4 giver mulighed for at etablere et naturområde langs Solrød Bæk med henblik på at sikre drikkevandsboringer, etablere natur i form af skov og lysåben natur samt sikre, at naturområdet kan anvendes af offentligheden. 
Det er Byrådets vurdering, at der på baggrund af “screeningen” af forslag til kommuneplantillæg nr. 4 ikke skal foretages yderligere miljøvurdering af planforslaget.

Du kan se resultatet af miljøscreeningen her.

Afgørelsen om ikke at udarbejde en miljørapport blev offentliggjort sammen med planforslagene, og afgørelsen er ikke blevet påklaget.

Klagevejledning

Du kan klage over et vedtaget kommuneplantillæg, lige som du kan klage over en lokalplan.

Se klagevejledning her.

Du kan også klage over en miljøvurdering eller beslutning om, at der ikke skal foretages en miljøvurdering. Dette vil ofte være i forbindelse med at et forslag til kommuneplantillæg er i offentlig høring.

Klagen skal sendes til Planklagenævnet og være indgivet inden 4 uger fra offentliggørelsen af planforslaget

Kortbilag

På nedenstående kortbilag er gas- og elledninger (luft- og jordledning) vist. Disse går gennem projektområdet for Vand- og naturprojektet, og sætter begrænsninger for, hvilke typer natur, der kan etableres.